Peelings

Γενικά

Τα peelings χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και την ηλικία του ατόμου που επιθυμεί τη θεραπεία. Έτσι, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περίπτωσης, ο πλαστικός χειρουργός θα προτείνει ένα επιφανειακό, ένα μεσαίου βάθους ή ένα εν τω βάθει peeling.

Επιφανειακό Peeling

Το επιφανειακό χημικό peeling είναι η σωστή επιλογή, εάν ένα δέρμα παρουσιάζει ξηρότητα, ακμή, λεπτές ρυτίδες και δυσχρωμίες. Επιδρά μόνο στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, δηλαδή στην επιδερμίδα. Πρόκειται για μια ελαφριά απολέπιση που έχει ως αποτέλεσμα ένα δέρμα υγείες και λαμπερό. Στην αρχή γίνεται καθαρισμός προσώπου και στη συνέχεια το χημικό διάλυμα εφαρμόζεται στο δέρμα, όπου και παραμένει για λίγα λεπτά. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί ελαφρύ τσούξιμο. Μετά την εφαρμογή μπορεί να υπάρχει κάποια ερυθρότητα, ελαφρύ τσούξιμο, ξηρότητα, απολέπιση του δέρματος και ερεθισμός της υπό θεραπεία περιοχής, ωστόσο οι ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτές θα υποχωρήσουν.

Πιθανές Παρενέργειες

Μπορεί να παρατηρηθεί υπερμελάγχρωση, η οποία προλαμβάνεται με τη χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη προστασίας, ενώ επίσης υπάρχει κάποια πιθανότητα μόλυνσης του δέρματος, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η διαδικασία να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό, που είναι εξοικειωμένος με τις θεραπείες των χημικών peelings.

Μεσαίο Peeling

Το μεσαίου βάθους χημικό peeling είναι η σωστή επιλογή, εάν ένα δέρμα παρουσιάζει βαθύτερες ρυτίδες, σημάδια ακμής και δυσχρωμίες. Οι χημικές ουσίες που εφαρμόζονται στοχεύουν στην απομάκρυνση των κυττάρων του δέρματος τόσο από την επιδερμίδα όσο και από το ανώτερο τμήμα του χόριου. Για τη διαδικασία χρησιμοποιείται τριχλωροξικό οξύ (TCA), το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με γλυκολικό οξύ ή φαινόλη για βέλτιστα αποτελέσματα. Το εν λόγω peeling εφαρμόζεται ανά κάποιους μήνες για συντήρηση του αποτελέσματος. Στην αρχή γίνεται καθαρισμός και στη συνέχεια το χημικό διάλυμα εφαρμόζεται στο δέρμα, όπου και παραμένει για λίγη ώρα. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί ελαφρύ τσούξιμο ή κάψιμο. Η περιοχή της θεραπείας λαμβάνει ένα υπόλευκο γκρι χρώμα (σαν μάσκα) και το peeling εξουδετερώνεται με κρύες κομπρέσες φυσιολογικού ορού. Μετά την εφαρμογή το δέρμα είναι κόκκινο ή καφέ για αρκετές ημέρες. Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 εβδομάδες μέχρι να επανέλθει. Το τριχλωροξικό οξύ (TCA) προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες με το επιφανειακό peeling. Συνίσταται να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για κάποιους μήνες.

Πιθανές Παρενέργειες

Οι πιθανές επιπλοκές είναι οι ίδιες με το επιφανειακό peeling, αλλά εδώ προστίθεται και η πιθανή παρατεταμένη ερυθρότητα, καθώς και ο κίνδυνος μόνιμων ουλών, γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένο γιατρό.

Βαθύ Peeling

Το βαθύ χημικό peeling είναι η σωστή επιλογή για ένα δέρμα κατεστραμμένο από τον ήλιο, με σημάδια, ουλές ακμής, κηλίδες, πανάδες και για την αντιμετώπιση προκαρκινικών νεοπλασιών. Η χημική ουσία δράσης είναι συνήθως η φαινόλη και η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Πριν την εφαρμογή, γίνεται προετοιμασία του δέρματος με κρέμες και ελαφρύτερα peelings για διάστημα έως και 8 εβδομάδων. Μετά την κατάλληλη προετοιμασία, η φαινόλη εφαρμόζεται στο δέρμα, όπου και παραμένει για λίγα λεπτά. Η περιοχή της θεραπείας λαμβάνει ένα υπόλευκο γκρι χρώμα και το peeling εξουδετερώνεται με νερό. Πραγματοποιείται επάλειψη με ειδική αλοιφή, για να αποτραπεί η ξηρότητα και η δυσφορία. Μετά την εφαρμογή το πρόσωπό ξεραίνεται και ξεφλουδίζει. Για αρκετές ημέρες το δέρμα παραμένει ερυθρό και παρατηρείται αίσθημα δυσφορίας. Τυχόν διόγκωση υποχωρεί σε διάστημα 2 εβδομάδων, ωστόσο η ερυθρότητα μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από 2 εβδομάδες. Η θεραπεία προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα, που διαρκούν έως και 10 χρόνια.

Πιθανές Παρενέργειες

Καθώς η θεραπεία γίνεται σε μεγάλο βάθος, το δέρμα χάνει την ικανότητα παραγωγής χρωστικών ουσιών, δηλαδή δεν «μαυρίζει». Γι’ αυτό είναι καίριας σημασίας να προστατεύεται από τον ήλιο. Ακόμη, η φαινόλη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε άτομα με καρδιακές παθήσεις.