Ραγάδες/Ουλές

Οι ραγάδες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα του δέρματος, που εμφανίζεται κατά την εφηβεία, με την απότομη ανάπτυξη, κατά την εγκυμοσύνη, όταν το δέρμα της κοιλιάς δεν έχει αρκετή ελαστικότητα ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση καθώς αυτή μεγαλώνει με γρήγορο ρυθμό, και όταν αυξάνεται απότομα το βάρος. Το δέρμα δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κι έτσι δημιουργούνται σχισμές οι οποίες δύσκολα επουλώνονται. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται οι ραγάδες, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η αντιμετώπισή τους είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική όταν αυτές είναι ακόμη κόκκινες, καθώς όταν ασπρίσουν, η βλάβη του κολλαγόνου είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ουλές που μένουν ύστερα από τη διαδικασία επούλωσης κάποιου τραύματος ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Η συνέχεια της επιδερμίδας διακόπτεται και δημιουργεί αισθητική δυσμορφία από την οποία δύσκολα απαλλάσσεται κανείς.

Ποιοι είναι υποψήφιοι;

Κανείς δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την εικόνα του δέρματός του όταν διακόπτεται η συνέχειά του. Όσοι έχουν πρόβλημα με ραγάδες και ουλές, πιθανώς έχουν δοκιμάσει διάφορα προϊόντα και για μακρύ χρονικό διάστημα, από τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, είδαν ελάχιστη βελτίωση. Δυστυχώς, η λύση του προβλήματος δεν είναι η εξαφάνισή τους, αλλά η βελτίωση της εικόνας τους. Ωστόσο, όσοι θέλουν μια ουσιαστική βελτίωση, θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέσα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των ραγάδων και των ουλών και η επιλογή του τρόπου που ταιριάζει στον καθένα, θα προκύψει από τη συζήτηση και την εξέταση των στόχων και των αναγκών του. Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση του κολλαγόνου. Αυτή επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι το λέιζερ. Η ενέργεια του λέιζερ έχει σκοπό να προκαλέσει μικροβλάβες στο δέρμα που θα προκαλέσουν τη μετανάστευση κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου. Το χημικό πήλινγκ είναι άλλος ένας τρόπος αναγέννησης του δέρματος. Γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού μίγματος και επιτυγχάνει την απόξεση του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας, ώστε να ενεργοποιηθεί το δέρμα και να δημιουργήσει μια νέα, λεία επιφάνεια. Η έγχυση PRP, δηλαδή ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων του αίματος, κάτω από το δέρμα προκαλεί επίσης διέγερση και παραγωγή κολλαγόνου. Οι ενέσεις κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος γεμίζουν τις ραγάδες και τις ουλές και έτσι εξομαλύνεται η εμφάνισή τους. Οι θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν και συνδυαστικά, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Η χειρουργική αφαίρεση εφαρμόζεται σε πολύ βαθιές και έντονες ουλές. Στο σημείο της ουλής γίνεται μια συρραφή, το σημάδι της οποίας είναι σαφώς καλύτερο από την ίδια την ουλή. Σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις, όταν το κενό στο δέρμα είναι μεγάλο και η αντιμετώπιση με διαφορετικό τρόπο δε θα φέρει αποτέλεσμα, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ιστών από άλλο σημείο του σώματος. Οι ιστοί αυτοί μπορούν να είναι διαφόρων μορφών και να μεταφερθούν από διαφορετικά σημεία του σώματος στην πάσχουσα περιοχή.

Μετά τη θεραπεία

Μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι έτοιμο να αναγεννηθεί. Εσείς απλώς το βοηθάτε, δίνοντάς το ενυδάτωση. Οι συνεδρίες συνήθως επαναλαμβάνονται μετά από κάποιο διάστημα, μέχρι να φτάσουμε στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα των θεραπειών είναι συνήθως μόνιμα. Αλλά τα ενέσιμα γεμίσματα θα πρέπει να επαναλαμβάνονται όποτε κρίνεται απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, η φροντίδα του δέρματος για τη διατήρηση της ελαστικότητάς του είναι απαραίτητη.