Ουλές προσώπου

Δεν είναι μόνο αισθητικό το πρόβλημα που δημιουργούν οι ουλές και τα σημάδια που υπάρχουν στο πρόσωπο. Τα άτομα που θέλουν να τις αποβάλουν, συνήθως επιθυμούν συγχρόνως να εξαφανίσουν και τα σημάδια που άφησαν στην ψυχή τους. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι οι ουλές από ακμή που βρίσκονται στο πρόσωπο. Ενώ όλοι θέλουν να εξαφανίσουν τα σημάδια από τραυματισμούς, μαζί με τις μνήμες που προκαλούν στους φέροντες.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να εξαφανιστούν οι ουλές. Η ουλή είναι αυτό που μένει από τη διαδικασία της επούλωσης κάποιου τραύματος. Αυτό ορίζει η φύση και δεν υπάρχει τρόπος να παρέμβουμε. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες διαδικασίες που μπορούν να τις απαλύνουν.

Ουλές ακμής

Στην περίπτωση της ακμής, αυτό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι να μην είναι ενεργή, ώστε οι ουλές να έχουν σταθεροποιηθεί. Ένας τρόπος για να βελτιωθούν τα σημάδια είναι το χημικό peeling. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί. Στο χημικό peeling, η λείανση του δέρματος γίνεται με οξέα που βοηθούν στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Οι ουλές γίνονται πιο ομαλές και λιγότερο εμφανείς. Στο μηχανικό peeling, γίνεται δερμοαπόξεση με σβουράκι για βαθύ peeling και με κρυστάλλους για πιο ελαφριές περιπτώσεις. Τέλος, μπορεί να γίνει και με τη χρήση laser που και πάλι σκοπό έχει να λειάνει το δέρμα και να κάνει λιγότερο ορατές τις ουλές. Μετά τη θεραπεία, και ανάλογα με το είδος αλλά και το βάθος της διείσδυσης, το δέρμα θα χρειαστεί από 10 μέχρι 15 μέρες για να επανέλθει. Θα πρέπει να γίνονται μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση του δέρματος στον ήλιο, από τον οποίο πρέπει να προστατευθεί για μερικούς μήνες μετά. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.
Μια άλλη μέθοδος για τη διόρθωση της ακμής είναι η χειρουργική αφαίρεση. Αυτή συνιστάται σε πολύ βαθιές ουλές, οι οποίες αφαιρούνται με μια συρραφή. Παρά το ότι θα μείνει ένα μικρό σημάδι, είναι σαφώς προτιμότερο από το σημάδι της ουλής. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, όταν υπάρχουν πολύ έντονες ουλές.
Ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης της ουλής είναι το γέμισμα. Συνήθως χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξύ με το οποίο γεμίζει η ουλή και μοιάζει επίπεδη. Έτσι, παρά το ότι δεν θεραπεύεται η ουλή, ερχόμενη στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο δέρμα κι έτσι η εικόνα βελτιώνεται. Πρόκειται για μία πολύ απλή, ανώδυνη και σύντομη διαδικασία. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, ωστόσο μπορεί να διαρκέσει, ανάλογα με το μέγεθος της ουλής, μέχρι και 3 χρόνια.

Ουλές από ατυχήματα

Οι ουλές από ατυχήματα είναι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αφού πρέπει να καλυφθούν ελλείμματα ιστών. Αν υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δέρματος ή αν είναι κατεστραμμένος ο ιστός, γίνεται αυτόλογη μεταφορά ιστών. Μεταφέρουμε δηλαδή ιστό από άλλο σημείο του σώματος και με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί. Αν είναι εφικτό, ανάλογα με το σημείο της ουλής, τη μεταφέρουμε σε σημείο που να μην είναι ορατό, είτε κοντά στα μαλλιά, είτε κοντά σε πτύχωση του δέρματος. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε laser μ σκοπό να λειάνουμε τις ουλές, αλλά και υλικά γεμίσματος, όπως το υαλουρονικό οξύ.
Ανάλογα με το μέγεθος της ουλής και τον τρόπο της αποκατάστασης, είναι και το είδος της αναισθησίας αλλά και η ανάγκη για νοσηλεία μετά την επέμβαση.