Νήματα (Threads Lift)

Τι είναι:

Τα νήματα προσώπου είναι ειδικές λεπτές ίνες που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διάμετρο μικρότερη από μια κλωστή και τοποθετούνται κάτω από το δέρμα με στόχο την ανόρθωση και την σύσφιξη της επιδερμίδας. Υπάρχουν αρκετά είδη νημάτων, τα πιο γνωστά είναι τα PDO και COG τα οποία είναι φτιαγμένα με ένα ειδικό συνθετικό την πολυδιοξανόνη η οποία είναι ασφαλής και πλήρως βιοδιασπώμενη από τον οργανισμό .

Νήματα PDO:

Τα νήματα PDO είναι κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο είναι κατάλληλα για σύσφιξη, και χωρίς άγκιστρα τα οποία τοποθετούνται κάτω από το πρόσωπο με τον σχηματισμό ενός πλέγματος. Στόχος τους είναι να διεγείρουν τους μηχανισμούς ανάπλασης και αποκατάστασης των ιστών λόγω εισχώρησης ενός ξένου σώματος , η παραγωγή κολλαγόνου, η ανόρθωση και η ενισχυμένη σύνδεση των ιστών. Το αποτέλεσμά τους είναι η σύσφιξη και η ενδυνάμωση της επιδερμίδας. Τα νήματα αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τις ρυτίδες και την χαλάρωση στις περιοχές του λαιμού, κάτω από τα μάτια και του μετώπου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα:

  • μονοκλωνα PDO
  • σπηροειδή PDO (screw)

Νήματα COG:

Τα νήματα COG είναι κατάλληλα για ανόρθωση τα οποία διαθέτουν μικροσκοπικά άγκιστρα σε όλο το μήκος τους και τοποθετούνται με στρατηγικό τρόπο κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα να κρατήσουν σε συγκεκριμένες θέσεις το δέρμα για να χαρίσουν το αποτέλεσμα του Face lift χωρίς όμως να το αντικαταστήσουν. Επιπλέον, προσφέρουν και αναζωογονητική δράση καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Χρησιμοποιούνται για να ανυψώσουν τις περιοχές όπως τα πεσμένα μάγουλα και ζυγωματικά, να διορθώσουν τις ρινοχειλικές ρυτίδες, να τεντώσουν το χαλαρωμένο δέρμα στην περιοχή του λαιμού καθώς και να βελτιώσουν το περίγραμμα της γνάθου (oval). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν :

  • νήματα πολυγαλακτικού οξέος με κώνους από πολυγαλακτικό οξύ (cones)
  • νήματα με ακίδες (barbs)

Ποια είναι η διαδικασία:

Στην αρχή θα πρέπει να μιλήσετε με τον πλαστικό χειρουργό για το ποια νήματα θα χρειαστείτε με βάση την ανάγκη του δέρματός σας και πόσα θα είναι. Στην συνέχεια θα χρειαστεί να σημειώσει τα σημεία από τα οποία θα εισχωρήσουν στο δέρμα σας τα νήματα και να χορηγηθεί τοπική αναισθησία έτσι ώστε η τοποθέτηση τους να είναι ανώδυνη. Αν πρόκειται για νήματα COG γίνεται τοπική αναισθησία στο σημείο όπου θα γίνει η εισχώρηση αν πρόκειται για PDO τα οποία τοποθετούνται σε μορφή πλέγματος τότε τοποθείται αναισθητική ειδική κρέμα σε όλη την περιοχή. Έπειτα ξεκινάει η διαδικασία κατά την οποία εσείς ίσως να νιώθετε ένα μικρό εσωτερικό τράβηγμα καθώς ο γιατρός ανορθώνει με τα νήματα το δέρμα σας. Μόλις γίνει η επιθυμητή ανόρθωση κάθε πλεόνασμα νήματος κόβεται.

Μετά την θεραπεία :

Αφού γίνει η διαδικασία τις τοποθέτησης των νημάτων είναι πιθανό να εμφανίσετε ήπιες μελανιές ή κάποιο οίδημα το οποίο μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με την εφαρμογή κάποιας κρέμας ή με την τοποθέτηση πάγου. Επιπλέον θα χρειαστεί να αποφύγετε την χρήση μακιγιάζ για 1-2 μέρες καθώς και την έντονη άσκηση και την σάουνα για μια εβδομάδα. Συστήνεται επίσης να κοιμάστε ανάσκελα τις πρώτες ημέρες και όχι στο πλάι για να μην ασκηθεί πίεση στις περιοχές. Τέλος αυτό που θα χρειαστεί να προσέξετε είναι πως αν έχετε στο πρόγραμμα σας κάποια οδοντιατρική θεραπεία καλό θα ήταν νε περάσουν πρώτα μερικές εβδομάδες μέχρι να επουλωθεί τελείως το δέρμα σας καθώς και το ίδιο ισχύει με το μασάζ προσώπου και τις περιποιήσεις ομορφιάς.

Αποτέλεσμα θεραπείας:

Τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα ορατά όταν πρόκειται για νήματα COG ενώ ότάν η εφαρμογή γίνεται με PDO θα πρέπει να περάσουν περίπου 15 ημερες για να ξεκινήσει η δράση των νημάτων η οποία ολοκληρώνεται στον πρώτο μήνα. Ωστόσο η εικόνα του προσώπου σας μέρα με την μέρα θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο καθώς η κολλαγονογένεση θα ενισχύεται με αποτέλεσμα το δέρμα σας να αποκτά σιγά-σιγά όλο και πιο νεανική όψη. Το τελικό αποτέλεσμα θα το έχετε σε 3 μήνες και η διάρκεια τον αποτελεσμάτων μπορεί να φτάσει έως και 2 χρόνια.