Αυξητική χειλιών / Πλαστική Χειλέων

Τα χείλη είναι ένα κεντρικό σημείο του προσώπου, βασικό για την καλή αισθητική του. Γι’ αυτό και όλοι μας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αισθητική τους, επιδιώκοντας σωστό μέγεθος και αρμονικό σχήμα. Τα καλοσχηματισμένα χείλη, ομορφαίνουν το πρόσωπο και αναδεικνύουν το χαμόγελο. Έτσι, πολλοί επιθυμούν να τα διορθώσουν, είτε γιατί είναι πολύ λεπτά, είτε επειδή είναι υπερτροφικά, είτε ασύμμετρα, είτε έχουν ρυτίδες, είτε επειδή βρίσκεται σε υψηλή θέση το άνω χείλος με αποτέλεσμα να φαίνονται τα ούλα.

Τι μου ταιριάζει;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διορθώσει κανείς το μέγεθος και το σχήμα των χειλιών και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ωστόσο πάντα πρέπει να στοχεύουμε σε ένα φυσικό αποτέλεσμα. Συχνά βλέπουμε μία υπερβολή σε αυξητικές επεμβάσεις. Αυτό οφείλεται σε έγχυση μεγάλων ποσοτήτων και συχνά κακής ποιότητας υλικών. Για την αυξητική χειλιών υπάρχουν διάφορα υλικά και τρόποι που μπορεί ο ειδικός να επιλέξει όπως ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, αυτόλογο εμφύτευμα (λιπομεταφορά/έγχυση λίπους) και τέλος πλαστική χειλέων προκειμένου να διορθωθεί το περίγραμμα.

Το Υαλουρονικό Οξύ

Υπάρχουν ενέσιμα υλικά απορροφήσιμα, τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς σε πρώτη φάση, ώστε να δει αν τελικά του ταιριάζει το μέγεθος χειλιών που θα αποκτήσει. Το πιο συνηθισμένο είναι το υαλουρονικό οξύ. Ένα διάφανο και απόλυτα ασφαλές (βιοτεχνολογικό) υλικό σε μορφή gel με λιδοκαϊνη ή χωρίς, που μπορεί εύκολα να δώσει το επιθυμητό σχήμα και όγκο (περίγραμμα, όγκος). Η έγχυση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους (κάνουλα, βελόνα)  σταδιακά κι έτσι να φαίνεται άμεσα το αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει υπερβολική αύξηση. Πριν την εφαρμογή του τοποθετείται ειδική αναισθητική κρέμα ή γίνεται τοπική αναισθησία.  Μετά την εφαρμογή του ακολουθεί μασάζ από τον πλαστικό χειρουργό στο σημείο, προκειμένου να ομαλοποιηθεί  το υλικό και παγοθεραπεία. Συστήνεται στον ασθενή να συνεχίσει και στο σπίτι παγοθεραπεία για ένα 24ωρο να ενυδατώνει την περιοχή τακτικά  (με χρήση κάποιας ενυδατικής ειδικής κρέμας) και να αποφεύγει τις έντονες κινήσεις. Το οίδημα που προκαλείται από την εφαρμογή του υλικού και τους χειρισμούς φεύγει στα πρώτα τρία 24ωρα (σταδιακά) όμως το αποτέλεσμα φαίνεται άμεσα. Το αποτέλεσμα διαρκεί 6  έως 9 μήνες.

Λιπομεταφορά / έγχυση λίπους

Άλλος ένας τρόπος είναι η λιπομεταφορά και έγχυση λίπους.  Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο/ μη χειρουργική. Η λήψη του λίπους γίνεται από άλλο σημείο του σώματος(κοιλιά/γλουτούς) γι’αυτό και ονομάζεται αυτόλογο υλικό διότι πρόκειται για λίπος από τον ίδιο τον ασθενή ειδικά επεξεργασμένο που μεταφέρεται στο σημείο τον χειλιών προκειμένου να δώσουμε τον επιθυμητό όγκο και σχήμα. Γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη διαδικασία. Η έγχυση του λίπους γίνεται με ειδική κάνουλα και ακολουθεί μασάζ από τον πλαστικό χειρουργό για ομαλοποίηση του και παγοθεραπεία. Μετά την διαδικασία και μόλις ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι ακολουθεί παγοθεραπεία για τουλάχιστον ένα 24ωρο και καλή ενυδάτωση στο σημείο με την προτεινόμενη από τον ειδικό καταπραϋντική/ ενυδατική κρέμα καθώς και αποφυγή έντονης μάσησης λόγω της τοπικής αναισθησίας.  Το οίδημα από την διαδικασία της έγχυσης λίπους υποχωρεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Η ιδιαιτερότητα που προσφέρει αυτή η τεχνική είναι πως από την ποσότητα του λίπους που θα τοποθετηθεί περίπου το 30% απορροφάται από τον οργανισμό και περίπου το 70% είναι μόνιμο. Για αυτόν τον λόγο ο πλαστικός χειρουργός υπολογίζει την ποσότητα που θα απορροφηθεί ώστε να δώσει τον επιθυμητό όγκο. Μπορεί να χρειαστεί στους 6 μήνες περίπου άλλη μια εφαρμογή στο σημείο με λίπος. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται περίπου στις 15 ημέρες.

Πλαστική Χειλέων

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία μόνο από πλαστικό χειρουργό.  Σε γενικές γραμμές, η επέμβαση στα χείλη γίνεται με την αφαίρεση μιας μικρής λωρίδας δέρματος, η οποία συρράπτεται με τρόπο που να κάνει εκστροφή προς τα έξω. Η τομή γίνεται είτε στο όριο του χείλους είτε σε σημείο που δεν είναι ορατό, ώστε να μη γίνεται αισθητή. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μέριμνα ώστε να μην προκαλέσει αισθητικό πρόβλημα. Σε δύο εβδομάδες, θα έχει επουλωθεί και το σημείο της τομής και θα φανεί το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι μόνιμο. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και απολύτως ασφαλής.